Foto: Adobe Stock
Kristina Marasović

Smokve

Smokve (lat. Ficus carica) su jedinstveno voće koje potječe iz mediteranskih i bliskoistočnih krajeva, gdje uspijevaju u toplim i sunčanim klimama.4

Plod smokve ima oblik suze, veličine je otprilike ljudskog palca, s jestivom ljubičastom ili zelenom korom i ružičastom, slatkom unutrašnjošću ispunjenom sitnim sjemenkama.3

  1. Nutritivna vrijednost smokava

Smokve su iznimno bogate raznim hranjivim tvarima i bioaktivnim spojevima korisnim za zdravlje, a to su:

Vitamini i minerali: Smokve sadrže vitamine C i A, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, bakar i mangan. Posebno su bogate vlaknima i mineralima, a imaju i značajne količine polifenola, karotenoida i drugih antioksidansa.1

Vlakna: Visok udio prehrambenih vlakana doprinosi zdravlju probave i osjećaju sitosti, a može pomoći i u regulaciji tjelesne mase.1

Prirodni šećeri i organske kiseline: Sadrže glukozu, fruktozu, saharozu, kao i organske kiseline koje pridonose okusu, ali i zdravlju (npr. potiču apsorpciju kalcija i djeluju protuupalno).1

  1. Snažan antioksidativni potencijal

Polifenoli i flavonoidi: Smokve su bogate polifenolima, flavonoidima i antocijaninima, a tamnije sorte imaju još veći sadržaj ovih spojeva. Ti spojevi neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju oksidativni stres i tako pomažu u prevenciji kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i nekih oblika raka.1 Sadržaj polifenola u smokvama je viši nego u crnom vinu i čaju, a antocijanini u nekim sortama su usporedivi s onima u borovnicama i kupinama.1

  1. Povoljni učinci na zdravlje srca i krvnih žila

Snižavanje krvnog tlaka i masnoća: Istraživanja na životinjama pokazuju da ekstrakti smokve mogu sniziti krvni tlak, smanjiti ukupni i LDL kolesterol te povisiti HDL kolesterol.1

Polinezasićene masne kiseline i fitosteroli: Sjemenke smokve sadrže zdrave omega-3 i omega-6 masne kiseline te fitosterole koji pomažu u snižavanju kolesterola.2

  1. Podrška regulaciji šećera u krvi i prevenciji dijabetesa

Smanjenje glukoze i inzulina: Studije pokazuju da ekstrakti smokve, osobito listova, mogu smanjiti razinu šećera u krvi i poboljšati osjetljivost na inzulin. Kod osoba s dijabetesom tipa 2, konzumacija smokve može smanjiti postprandijalnu glikemiju.1

  1. Probavno zdravlje i osjećaj sitosti

Vlakna i prebiotici: Visok sadržaj vlakana u smokvama potiče rad crijeva, smanjuje zatvor i doprinosi zdravoj crijevnoj mikrobioti. Klinička ispitivanja pokazuju da konzumacija suhih smokava može poboljšati simptome kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva s prevladavajućim zatvorom.1

Povećanje sitosti: Zbog vlakana i prirodnih šećera, smokve doprinose duljem osjećaju sitosti, što može pomoći pri regulaciji tjelesne mase.1

  1. Potencijalna zaštita kognitivnog zdravlja

Antioksidansi i polifenoli: Istraživanja na životinjama sugeriraju da prehrana obogaćena smokvama može usporiti kognitivno propadanje i poboljšati pamćenje, zahvaljujući antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.1

  1. Praktična primjena i kulinarska svestranost

Industrijska i domaća upotreba: Smokve i njihovi nusproizvodi (prah, ekstrakti, sušene smokve, sjemenke, listovi) koriste se u pekarstvu, mliječnoj i konditorskoj industriji, kao prirodni zaslađivači, izvori vlakana i prirodnih boja, te za obogaćivanje prehrambenih proizvoda antioksidansima.2 Mogu se konzumirati svježe ili sušene, samostalno ili kao dio raznih jela i proizvoda, što ih čini lako dostupnim i praktičnim izvorom zdravih nutrijenata.2

Smokve su iznimno vrijedna namirnica zbog bogatstva vitamina, minerala, vlakana i bioaktivnih spojeva. Njihova konzumacija doprinosi zdravlju srca, regulaciji šećera u krvi, probavnom zdravlju i potencijalno kognitivnim funkcijama. Osim toga, smokve su svestrane u prehrani i industriji, a njihova redovita konzumacija može biti važan dio uravnotežene prehrane.

  1. Sandhu A.K, Islam M, Edirisinghe I, Burton-Freeman B: Phytochemical Composition and Health Benefits of Figs (Fresh and Dried): A Review of Literature from 2000 to 2022, Nutrients 2023.
  2. Rasool, I. F, Aziz, A, Khalid W, Koraqi H, AL-Farga A, Lai W.F, Ali A, Siddiqui S. A: Industrial Application and Health Prospective of Fig (Ficus carica) By-Products. Molecules, 2023.
  3. https://www.healthline.com/nutrition/figs-benefits
  4. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-figs
PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content