Foto: Adobe Stock
Kristina Marasović

Kako omega-3 masne kiseline utječu na smanjenje upala u organizmu?

Omega-3 masne kiseline su posebne vrste masti koje su neophodne za naše tijelo, ali koje tijelo ne može proizvesti samo pa ih moramo unositi preko hrane. Ove masne kiseline su važne za zdravlje srca, mozga i drugih dijelova tijela te imaju važnu ulogu zbog svojih protuupalnih svojstava.4

Glavne omega-3 masne kiseline su alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenoinska kiselina (EPA) i dokozaheksaenoinska kiselina (DHA). EPA i DHA masne kiseline su prisutne u uljima riba i dodacima od ribljeg ulja, a njihov utjecaj na smanjenje upala potvrđuju brojne znanstvene studije.1,3

Protuupalni mehanizmi

Omega-3 masne kiseline na više načina suzbijaju upalu u organizmu:

• Konzumacija omega-3 masnih kiselina može promijeniti sastav masnih kiselina u staničnim membranama, što rezultira smanjenjem arahidonske kiseline i povećanjem EPA i DHA. Ove masne kiseline smanjuju proizvodnju proupalnih eikozanoida koji se obično proizvode iz arahidonske kiseline.2,3

• EPA i DHA se pretvaraju u protuupalne eikozanoidne derivate i doprinose smanjenju upale u organizmu.2,3

• Omega-3 masne kiseline mogu utjecati na različite faze imunološkog odgovora te tako mogu spriječiti razvoj upalnih bolesti ili ublažiti postojeće upalne procese u tijelu.2,3

• Povećanje omjera omega-3 prema omega-6 masnih kiselinama može smanjiti incidenciju kroničnih bolesti povezanih s upalom, kao što su kardiovaskularne bolesti, upalne bolest crijeva, rak i reumatoidni artritis.2,3

Uključivanje dovoljne količine ovih masnih kiselina u prehranu nije samo važno za održavanje općeg zdravstvenog stanja, već također pomaže u održavanju optimalnog omjera između omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Održavanje ovog ravnotežnog omjera je ključno za sprječavanje nekontrolirane upale u tijelu i smanjenje rizika od povezanih zdravstvenih problema.

1. Calder P.C: Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man, Biochem Soc Trans., 2017.
2. Calder P.C: Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes, Nutrients 2010
3. Wall R, Ross R.P, Fitzgerald G.F, Stanton C: Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids, Nutrition Reviews
4. https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content