Ultraprocesirana hrana (UPH) postala je ključni aspekt prehrambenih obrazaca diljem svijeta, a njezin udio u svakodnevnoj prehrani naglo raste. Ove namirnice, koje čine 50 % ukupnog kalorijskog unosa u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade, povezane su s alarmantnim porastom pretilosti i raznim nezaraznim bolestima.1
Što je ultraprocesirana hrana?
Prema NOVA klasifikaciji, ultraprocesirana hrana obuhvaća proizvode koji su većinom stvoreni industrijskim procesima, često s malo ili nimalo cjelovitih sastojaka. Primjeri ovih namirnica uključuju razne gazirane napitke, slatkiše, grickalice, instant obroke te razne brze prehrambene proizvode. Ove vrste hrane obično su visokokalorične, ali siromašne nutritivnim sadržajem, s visokom razinom dodanih šećera, soli i nezdravih masti, što ih čini štetnima za zdravlje.2
Utjecaj na zdravlje
Studije sve više sugeriraju da česta konzumacija ultraprocesirane hrane može značajno povećati rizik od razvoja pretilosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, pa čak i mentalnih poremećaja poput depresije.3 Tako je meta-analiza pokazala da je viša potrošnja UPH povezana s povećanjem rizika od smrtnosti od svih uzroka za 25 %.3
Osim toga, ultraprocesirane namirnice često zamjenjuju cjelovite i minimalno procesirane proizvode u prehrani, što dovodi do smanjenja unosa ključnih nutrijenata i vitamina.1 Ova zamjena može imati dugoročne posljedice na opće zdravlje populacije, osobito među mladima i osjetljivim skupinama.
Uloga ultraprocesirane hrane u prehrambenim politikama
Mnoge države prepoznale su važnost regulacije potrošnje ultraprocesirane hrane te su započele s implementacijom politika usmjerenih na poboljšanje prehrambenih navika. Ove mjere uključuju poreze na zaslađene napitke, kao i obavezno označavanje pakiranja kao bi se potrošačima olakšalo prepoznavanje neprikladnih proizvoda.1 Takve inicijative mogu pozitivno utjecati na smanjenje konzumacije nezdravih proizvoda i poticati potrošnju zdravijih opcija.3
Ultraprocesirana hrana predstavlja značajan rizik za javno zdravlje i ne može se zanemariti. Kako bi se smanjila njezina konzumacija i poboljšala kvaliteta prehrane, ključno je provoditi edukacijske kampanje koje će informirati javnost o potencijalnim zdravstvenim posljedicama UPH, kao i razvijati učinkovite prehrambene politike koje će promicati zdravu i uravnoteženu prehranu.