Foto: istockphoto
Kristina Marasović

Prehrambene preporuke kod ulkusne bolesti

Ulkusna bolest je čest probavni poremećaj koji nastaje zbog oštećenja sluznice želuca ili dvanaesnika.

Glavni uzroci su infekcija bakterijom Helicobacter pylori i upotreba određenih lijekova.1 Ova bakterija oštećuje zaštitnu sluznicu određenih područja u probavnom traktu, čime olakšava kiselim probavnim tekućinama da ozljede i upale sluznicu.2

Simptomi ulkusne bolesti uključuju bol u želucu, mučninu, povraćanje i gubitak apetita. Dijagnosticira se endoskopijom i testovima na prisutnost H. pylori.

Liječenje se temelji na eradikaciji bakterije i smanjenju proizvodnje želučane kiseline. Važno je napomenuti da neliječena infekcija H. pylori može povećati rizik od razvoja raka želuca.1

Prehrana kod ulkusne bolesti

Osim infekcije H. pylori i genetske predispozicije, poznati su brojni rizični čimbenici u hrani čiji povećan unos povećava rizik od razvoja bolesti. Stoga je korisno bolesnicima savjetovati izbjegavanje konzervirane hrane, suhomesnatih proizvoda, smanjenje unosa soli, te preporučiti konzumiranje veće količine voća, vitamina C i zelenog čaja.1 Također, uzimanje probiotika tijekom eradikacijske terapije smanjuje učestalost gastrointestinalnih nuspojava.1 Bolesniku s ulkusnom bolesti treba savjetovati promjene životnih navika. Poznato je da kava, alkoholna i gazirana pića te slatkiši mogu pogoršati simptome bolesti, dok prehrana bogata voćem, povrćem i lako probavljivim namirnicama može poboljšati kvalitetu života. Pušenje je također rizičan čimbenik u nastanku ulkusa.1

Određena istraživanja su pokazala na povoljan učinak različitih namirnica u izlječenju ulkusne bolesti kao što je maslinovo ulje, bijela riba, pasirane mahunarke, banana, svježi crveni kupus i sok od brusnice, grejp i dr).1

Prehrambena vlakna i vitamin A

Istraživanja pokazuju da prehrana bogata vlaknima smanjuje rizik od razvoja ulkusne bolesti. Dokazana je povezanost između prehrane bogate topivim vlaknima i smanjenog rizika od razvoja ulkusa.2 Uz to vitamin A povećava proizvodnju sluzi koja obnavlja oštećenu sluznicu u probavnom traktu.2 Dobri izvori vitamina A uključuju zeleno lisnato povrće, mrkvu, brokulu, slatki krumpir, kelj, špinat i listove repe.

Zeleni čaj i hrana bogata flavonoidima
Hrana bogata flavonoidima ima utjecaj na inhibiciju rasta bakterije H. pylori. Također, jedna laboratorijska studija zelenog, bijelog, oolong i crnog čaja pokazala je da ovi čajevi inhibiraju rast H. pylori, ali ne uzrokuju štetu korisnim bakterija koje se normalno nalaze u želucu. Hrana bogata flavonoidima uključuje češnjak, luk i šareno voće i povrće poput brusnica, jagoda, borovnica, brokule, mrkve i graška.2

Kava i alkohol
Kava i alkohol mogu povećati proizvodnju kiseline i pogoršati simptome kod osoba s ulkusnom bolešću. Alkoholna pića mogu uništiti zaštitni sloj duž probavnog trakta i dovesti do daljnje upale i krvarenja. Da bi se smanjili simptomi, osobe s ulkusnom bolešću trebale bi izbjegavati ili ograničiti unos kave i alkohola.2

Sok od brusnice
Konzumacija samo dvije čaše soka od brusnice od 250 ml dnevno može smanjiti rizik od prekomjernog rasta H. pylori u želucu. Brusnica pomaže oboljelima od ulkusne bolesti tako što ne dopušta bakterijama da se pričvrste na epitel želuca.2

1. Radošević Quadranti N, Diminić-Lisica I, Bašić Marković N, Popović B: Bolesnik s ulkusnom bolesti, Acta Med Croatica, 69 (2015)
2. https://badgut.org/information-centre/health-nutrition/diet-for-ulcer-disease/#:~:text=In%20summary%2C%20if%20you%20suffer,five%20servings%20of%20whole%20grains.

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content