Zdrav izbor koji hrani vaše tijelo!
Šljiva je ukusno i zdravo voće koje može biti dio uravnotežene prehrane. Ima okrugli ili ovalni plod, plave, crvene ili žute boje pokožice (ovisno o vrsti). Meso ploda je slatko, žućkaste boje s košticom u sredini.
Šljive imaju nisku energetsku vrijednost, samo 46 kcal na 100 g, a ugodan okus potječe od dobroga omjera šećera i voćnih kiselina.4 Redovita konzumacija šljiva može pozitivno utjecati na različite aspekte zdravlja kao što je:
-
Probava
Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima, koja su neophodna za zdravu probavu. Vlakna dodaju volumen stolici i pomažu u regulaciji rada crijeva, čime se smanjuje rizik od zatvora. (4) Sorbitol, prirodni šećer koji se nalazi u šljivama (posebice kod suhih), djeluje kao blagi laksativ, dodatno poboljšavajući probavu. 1
-
Zdravlje kardiovaskularnog sustava
Redovita konzumacija šljiva može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poput visokog krvnog tlaka i moždanog udara. Šljive su bogate polifenolima, antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala i oksidativnog stresa, faktora koji mogu oštetiti krvne žile. 1
-
Zdravlje kostiju
Šljive su bogate vitaminom K, koji je neophodan za normalnu koagulaciju krvi i zdravlje kostiju. Jedno istraživanje iz 2016 godine je otkrilo da su žene u postmenopauzi koje su jele 50 g suhih šljiva dnevno poboljšale zdravlje kostiju i smanjile stopu gubitka koštane mase. 1
-
Kontrola šećera u krvi
Određena istraživanja su pokazala da konzumacija šljiva može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. To je posebno važno za osobe s dijabetesom ili onima koji su skloni razvoju ove bolesti. Vlakna u šljivama pomažu usporiti apsorpciju glukoze u krvotok, što doprinosi boljoj kontroli šećera. Također, mogu potaknuti proizvodnju adiponektina, hormona koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi. 2
-
Potencijalni utjecaj na rak
Neka istraživanja ukazuju na moguću povezanost između konzumacije šljiva i smanjenog rizika od određenih vrsta raka. Šljive sadrže velike količine antioksidansa. To su tvari koje pomažu u sprječavanju oštećenja stanica od slobodnih radikala koji mogu doprinijeti razvoju raka. 1
-
Gubitak kilograma
Šljive imaju malo masnoće, što bi ih moglo učiniti korisnim međuobrokom za osobe koje žele smršaviti. 1
Prilikom konzumacije šljive potrebno je pripaziti da se koštica izvadi, zbog mogućnosti gušenja, također treba pripaziti da se koštica ne žvače jer sadrži amigdalin, kemikaliju koju tijelo pretvara u toksin cijanid. Ako osoba žvače košticu i proguta sjeme, moguće je da će razviti neke nuspojave. 1
Isto tako, kao i kod svake hrane, postoje neke osobe koje bi trebale biti opreznije pri konzumiranju šljive, a to su:
Osobe s alergijama – neke osobe mogu biti alergične na šljivu. Često osobe s alergijom na pelud breze mogu reagirati na sirovu šljivu zbog proteina u voću sličnog peludu breze. Kuhanjem se uništava taj protein, tako da mnogi ljudi koji reagiraju na sirove šljive mogu uživati u kuhanim. 3
Osobe sa sindromom iritabilnih crijeva (IBS) – šljive mogu uzrokovati probavne probleme, uključujući plinove, nadutost i proljev, osobito kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS). 3