Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja kada želučana kiselina putuje natrag u jednjak, gdje iritira sluznicu 1
Iako je to često privremeni problem kod ljudi, postoji nekoliko jednostavnih trikova kako možemo smanjiti učestalost i intenzitet žgaravice.
Promjene načina života i prehrane nam uvelike mogu pomoći
- Začinjena i masna hrana može izazvati žgaravicu. Pripazite i na manje poznate okidače kao što su gazirana pića, alkohol, kava, citrusi, rajčica, luk, čokolada i pepermint 2
- Jedite niz malih obroka tijekom dana radije nego veliki ručak ili večeru, kako ne biste želudac preopteretili. Veliki obroci mogu povećati pritisak na donji sfinkter jednjaka
- Održavajte zdravu težinu jer višak kilograma može povećati rizik od žgaravice
- Nosite udobnu odjeću jer uska odjeća može povećati pritisak na trbuh
- Stres može povećati želučanu kiselinu, zato je bitno koristiti tehnike opuštanja kao što su meditacija ili joga
- Ne ležite odmah nakon jela već pričekajte barem 2-3 sata
- Jedite polako i dobro žvačite jer to pomaže u boljoj probavi i smanjuje količinu zraka koji se proguta
- Spavajte uzdignuto jer podignuto uzglavlje smanjuje pritisak na donji sfinkter jednjaka omogućujući mu da bolje funkcionira
- Ograničite ili izbjegavajte unos alkohola jer uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola može doći do nadraživanja sluznice jednjaka
- Ne pušite jer pušenje pojačava lučenje želučane kiseline
- Jedite više vlakana jer ona pomažu u bržem prolasku hrane kroz probavni sustav i smanjuju proizvodnju želučane kiseline 3

