Pravilna prehrana u trudnoći je temelj za zdravlje majke i djeteta.
Prehrana utječe na rast i razvoj fetusa, a može utjecati i na zdravlje djeteta kasnije u životu. Zdravi trudnički obroci i međuobroci sadrže dobru ravnotežu hranjivih tvari, uključujući proteine, ugljikohidrate i masti, što pomaže i podržava rast i razvoj djeteta u utrobi. Za održavanje zdrave trudnoće potrebno je otprilike 300 dodatnih kalorija svaki dan koje bi trebale potjecati iz raznolikih namirnica, posebno onih bogatih vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima.1, 2
Polovica tanjura bi trebala bi biti ispunjena voćem i povrćem različitih boja. To može biti salata od miješanog povrća, kuhano povrće, voćna salata ili smoothie. Četvrtina tanjura namijenjena je cjelovitim žitaricama, kao što su integralni kruh, riža, tjestenina ili zobene pahuljice. Dok bi preostala četvrtina trebala sadržavati proteine, poput piletine, ribe, mesa, jaja ili mahunarki.1
Sljedeće grupe namirnica koje su korisne za zdravlje i razvoj fetusa tijekom trudnoće su:
- Voće i povrće – bitno je jesti dovoljno voća i povrća jer oni osiguravaju vitamine i minerale, kao i vlakna koja pomažu probavi i sprječavaju zatvor. Svaki dan bi trebalo jesti najmanje 5 porcija raznovrsnog voća i povrća. To može uključivati svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno ili cijeđeno. Voće i povrće obiluje vitaminima i mineralima, poput vitamina A, kalija i folne kiseline, što je važno za zdravlje očiju, krvni tlak, rast i razvoj fetusa.
- Mliječni proizvodi – izvrstan je izvor kalcija koji je neophodan za razvoj kostiju i zuba fetusa. Sadrže i vitamine A i D koji su također važni za zdravlje kostiju.
- Žitarice – hrana bogata škrobom je važan izvor energije te vitamina i vlakana. Ona uključuje kruh od cjelovitog zrna, tjesteninu od cjelovitog zrna, kvinoju, smeđu rižu, zobene pahuljice, krumpir, žitarice, rižu, tjesteninu, rezance, kukuruz, proso, zob, slatki krumpir i druge. Također, žitarice su dobar izvor željeza i folne kiseline neophodnih za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i prevenciju urođenih mana. 3
- Proteini – neophodni su za rast i razvoj fetusa, a nalaze se u mesu, ribi, jajima, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. Važno je provjeriti je li meso dobro skuhano ili pečeno zbog moguće kontaminacije i mogućnosti bakterijskih infekcija koje mogu biti opasne za majku i fetus.
U obzir još treba uzeti i dovoljnu hidrataciju te izbjegavanje štetnih tvari kao što su alkohol, previše kofeina, nikotin. 2