Zdrav i ukusan način za osvježenje
Lubenica je omiljeno ljetno voće, koje se sastoji od oko 90 % vode, a svojim prirodnim šećerima vitaminima i mineralima može zadovoljiti i najveće sladokusce.
Ima samo 46 kcal po šalici3 te je puna hranjivih tvari i antioksidansa koji imaju brojne zdravstvene dobrobiti na organizam1, a neke od njih su:
- Hidratacija- visok sadržaj vode pomaže u održavanju hidratacije2
- Bogatstvo antioksidansima- sadrži antioksidanse poput likopena, vitamina C i kolina, koji štite od oksidativnog stresa i oštećenja stanica.(1) Također, lubenica je bogata kalijem, magnezijem i vitaminom A2
- Zdravlje probave- vlakna i voda u lubenici podržavaju zdravu probavu, a sadržaj vlakana sprječava i zatvor2
- Zdravlje srca -likopen i aminokiselina citrulin mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka, poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti razinu kolesterola2
- Prevencija raka- antioksidansi, osobito likopen, mogu pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka1
- Zdravlje kože – vitamini A i C pridonose zdravlju kože potičući proizvodnju kolagena i obnavljanje stanica2
- Oporavak mišića – aminokiselina citrulin može pomoći u smanjenju bolova mišića nakon vježbanja2
- Regulacija tjelesne težine – sadrži nisku kalorijsku vrijednost, pomaže u kontroli tjelesne težine potičući osjećaj sitosti2
- Regulacija krvnog tlaka -sadržaj kalija može pomoći u regulaciji krvnog tlaka1
- Zdravlje mozga – kolin podržava rad mozga i može pomoći u sprječavanju kognitivnog pada1
- Dijabetes- također može biti dobra za osobe s dijabetesom, kao međuobrok tijekom vježbanja zbog mogućih problema s niskom razinom šećera u krvi3
Lubenica kao i svaka hrana, ima i svoje nedostatke.
Umjerene količine ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik za većinu ljudi, ali bi neki morali više pripaziti na njezinu konzumaciju u odnosu na ostale.
- Visok sadržaj šećera- sadrži prirodne šećere te ima visok GI (glikemijski indeks) što znači da bi ljudi s dijabetesom trebali voditi računa o tome koliko lubenice konzumiraju. 4 Također osobama s dijabetesom je lubenicu bolje konzumirati kao hranu, nego cijeđenu jer se tako uklanjaju vlakna, šećer se lakše apsorbira, što povećava rizik od naglog skoka glukoze u krvi4
- FODMAP -Lubenica sadrži FODMAP (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli), što može izazvati probavne smetnje kao što su nadutost i plinovi kod osoba s sindromom iritabilnog crijeva (IBS) ili drugim probavnim problemima. 5
- Alergije- Iako rijetko, neke osobe mogu biti alergične na lubenicu, što može izazvati simptome kao što su osip, svrbež, oticanje i poteškoće s disanjem. Također alergijska reakcija se može javiti kod ljudi s alergijama na pelud, ambroziju ili pelud trava. Protein iz lubenice nalikuje onima koji se nalaze u peludi i zbunjuje imunološki sustav. Taj se fenomen naziva oralni alergijski sindrom (OAS). 5