Kristina Marasović

Kozje mlijeko

Okus prirode u svakoj čaši

Kozje mlijeko je posljednjih godina postalo popularno kao „zdravija“ alternativa kravljem mlijeku. Često se hvali zbog svog bogatog nutritivnog profila i potencijalnih zdravstvenih koristi.1 Iako je manje poznato od kravljeg, nudi brojne potencijalne zdravstvene prednosti.

Bogato je nutrijentima i ima jedinstveni sastav koji ga čini zanimljivom alternativom za mnoge potrošače.
  1. Djeluje kao podrška kardiovaskularnom sustavu – balansirani profil masnih kiselina u kozjem mlijeku može pozitivno utjecati na lipidni profil krvi, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kozje mlijeko može pomoći u smanjenju ukupnog kolesterola u krvi, posebno LDL kolesterola (lošeg kolesterola), što smanjuje rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti. 1
  2. Snižava krvni tlak – peptidi prisutni u kozjem mlijeku mogu imati sličan učinak kao ACE inhibitori, lijekovi koji se koriste za snižavanje krvnog tlaka, a antioksidansi u kozjem mlijeku štite krvne žile od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima.3
  3. Jača imunitet – visok sadržaj selena u kozjem mlijeku podržava imunološki sustav, pomažući u borbi protiv infekcija i bolesti.1
  4. Povoljno djeluje na probavni sustav – oligosaharidi u kozjem mlijeku djeluju kao prebiotici, hraneći korisne bakterije u probavnom sustavu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze (mliječni šećer koji može izazvati probavne smetnje) u odnosu na kravlje mlijeko što ga čini potencijalno prihvatljivijim za osobe s laktoznom intolerancijom.3 Također, ima manje masne kuglice od kravljeg mlijeka, što ga čini potencijalno lakšim za probavu. Uz to, sadrži viši udio srednjih lančanih triglicerida, koji se lakše apsorbiraju u organizam.2 Probavljivost kozjeg mlijeka je veća u odnosu na kravlje, što je važno u prehrani djece s problemom crijevne malapsorpcije.4
  5. Ima potencijalni antikancerogeni učinak– konjugirana linolna kiselina (CLA) u kozjem mlijeku pokazala je potencijalne antikancerogene učinke u laboratorijskim istraživanjima, iako su još uvijek potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila ova tvrdnja.1
  6. Djeluje na zdravlje kostiju – bogat je izvor kalcija i vitamina D, dva ključna nutrijenta za zdravlje kostiju. Kalcij gradi i održava koštanu masu, dok vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija. Kozje mlijeko sadrži značajne količine i vitamina B12, koji je također bitan za zdravlje kostiju. Fosfor, mineral važan za zdravlje kostiju, također se nalazi u značajnim količinama u kozjem mlijeku.1, 3
  7. Potencijalna korist za dijabetes – neka istraživanja ukazuju na mogućnost da kefir od kozjeg i sojinog mlijeka može imati pozitivan učinak na stanice gušterače i kontrolu šećera u krvi, ali su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost.1
  8. Proteini u mlijeku – u usporedbi s nemliječnim opcijama poput zobenog ili bademovog mlijeka, kozje mlijeko ima mnogo više proteina.3
Nedostaci kozjeg mlijeka:

Kozje mlijeko nije tako lako dostupno kao kravlje mlijeko i može biti skuplje. Okus kozjeg mlijeka može biti intenzivniji i drugačiji od okusa kravljeg mlijeka na koji smo svi navikli.

Ljudi koji su alergični na kravlje mlijeko mogu biti alergični i na kozje mlijeko. Određeni proteini u kozjem mlijeku slični su onima iz kravljeg mlijeka. Također, ako osoba pije nepasterizirano kozje mlijeko, može imati ozbiljne nuspojave kao što je trovanje hranom.1

Kozje mlijeko može reagirati s određenim lijekovima i utjecati na njihovo djelovanje. Međutim, nema mnogo dostupnih informacija o interakciji kozjeg mlijeka s lijekovima stoga je bitno posavjetovati se s liječnikom, ako uzimamo određene lijekove. 1 Kozje mlijeko može biti odličan dodatak prehrani za djecu i odrasle, ali nije prikladno za dojenčad jer ne sadrži sve potrebne hranjive tvari u pravilnim omjerima za njihov rast i razvoj. 2  1900 -ih godina dojenčad hranjena prvenstveno kozjim mlijekom je razvila anemiju zbog nedostatka folata i  vitamina B12. Problem je bio toliko raširen da je dobio nadimak ‘anemija kozjeg mlijeka’ 2  Kozje mlijeko sadrži laktozu, što može uzrokovati probavne probleme kod osoba s intolerancijom na laktozu. 3

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content