Zdravlje na vašem stolu
Kiseli kupus je fermentirana verzija običnog kupusa koja obiluje brojnim zdravstvenim benefitima.2
Proces fermentacije, koji se odvija uz pomoć mliječno-kiselih bakterija, daje kiselom kupusu karakterističan kiselkast okus i aromu. Kombinacija probiotika, vlakana i vitamina čini ga izvanrednim dodatkom svakodnevnoj prehrani.2
Konzumiranje fermentirane hrane poput kiselog kupusa ima blagotvorno djelovanje na zdravlje probavnog sustava, a kiseli kupus može imati i dodatne pozitivne učinke na zdravlje čovjeka. 4
Poboljšava probavu
Kiseli kupus je izvrstan saveznik u održavanju zdrave probave. 2 Sadrži značajnu količinu vlakana, koja igra ključnu ulogu u regulaciji stolice. Vlakna pomažu u sprječavanju konstipacije tako što povećavaju volumen i mekoću stolice. S druge strane, kod dijareje, vlakna vežu višak vode i učvršćuju stolicu. Također, kiseli kupus je bogat i probioticima, korisnim bakterijama koje poboljšavaju ukupno zdravlje crijeva. 1
Podrška mršavljenju
Njegov nizak kalorijski sadržaj u kombinaciji s visokim udjelom vlakana doprinosi osjećaju sitosti, što može smanjiti ukupan dnevni unos kalorija. Osim toga, postoje istraživanja koja ukazuju na mogućnost probiotika da smanji apsorpciju masti, ali potrebna su daljnja istraživanja na ljudima da bi se potvrdili ovi rezultati. 1
Jačanje imuniteta
Kiseli kupus je izvor probiotika i hranjivih tvari koje podržavaju imunološki sustav i doprinose zdravlju crijevne sluznice, koja predstavlja prvu liniju obrane organizma. Osim toga, kiseli kupus je izvor vitamina C i željeza, dva važna nutrijenta zaslužna za zdravi imunološki odgovor. Redovna konzumacija probiotičke hrane može smanjiti rizik od prehlade, infekcija mokraćnog sustava i ubrzati oporavak od bolesti.2
Poboljšanje mentalnog zdravlja
Zbog bliske veze između crijeva i mozga, zdrava crijevna flora može pozitivno utjecati na mentalno zdravlje. Probiotici iz kiselog kupusa mogu doprinijeti smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja, pamćenja i ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. 2 U jednom istraživanju znanstvenici su otkrili da su osobe sklone anksioznosti pokazali poboljšane simptome ako su redovito jeli fermentiranu hranu. Međutim, ovo se istraživanje općenito bavilo fermentiranom hranom, ne samo kiselim kupusom. 3
Potencijalni manji rizik od razvoja raka
Kiseli kupus sadrži antioksidanse i druge biljne komponente koje mogu smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput raka dojke, debelog crijeva, jetre, pankreasa i prostate. Fermentacijski proces može povećati količinu i bioraspoloživost određenih vitamina, minerala i antioksidanasa koji mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju upale. 2
Blagotvoran utjecaj na zdravlje srca
Kiseli kupus sadrži vlakna i probiotike, koji su povezani s nižim razinama kolesterola u krvi. To je važno jer visok kolesterol povećava rizik od srčanih bolesti. Probiotici u kiselom kupusu mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, što je također faktor rizika za razvoj srčanih bolesti. Kiseli kupus je jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina K2. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u sprječavanju nakupljanja kalcija u arterijama. 2
Jačanje koštanog tkiva
Vitamin K2, prisutan u kiselom kupusu, važan je i za zdravlje kostiju. On pomaže u aktiviranju proteina koji vežu kalcij, glavni mineral u koštanom tkivu. To rezultira jačim i zdravijim kostima. 2, 3
Važno je napomenuti da je, kao i kod svake hrane, umjerenost ključna. Iako je kiseli kupus niskokaloričan i bogat hranljivim materijama, prekomjeran unos može dovesti do povećanog unosa natrija, što može izazvati negativne posljedice na zdravlje srca. 1
Visoka kiselost može iritirati želudac i pogoršati simptome kod osoba koje imaju čir ili refluks kiseline.
Također, kiseli kupus sadrži visoke razine tiramina. Tiramin može stupiti u interakciju s inhibitorima monoaminooksidaze (MAOI), skupinom lijekova koji se koriste za liječenje tjeskobe i depresije. Ako uzimate MAOI, treba se posavjetovati s liječnikom prije dodavanja kiselog kupusa u prehranu. 3, 4
Kiseli kupus ima i visok sadržaj histamina, koji može biti odgovoran za probleme s probavom i izazvati simptome slične alergijama kod nekih ljudi. 3, 4