Prirodna snaga za vašu energiju
Kelj je zeleno lisnato zeleno povrće, prepuno je vitamina, minerala i spojeva biljnog podrijetla. Zbog svog impresivnog nutritivnog profila često se naziva superhranom.5 Jedna šalica sirovog kelja ima samo 20 kalorija1 Ovo povrće nudi brojne zdravstvene prednosti, kao što su:
Reguliranje krvnog tlaka:
- Kelj sadrži značajne količine kalija, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Osim toga, vlakna prisutna u kelju mogu pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola, čime se dodatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.1
Podrška dijabetesu
- Kelj je bogat vlaknima, nutrijentom koji je ključan za održavanje normalnih razina šećera u krvi. Redovita konzumacija kelja može biti korisna za osobe s dijabetesom tipa 2. Istraživanje iz 2018. je potvrdilo kako ljudi koji su konzumirali veće količine dijetalnih vlakana imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.2, 5
Prevencija raka
- Kelj je izvrstan izvor antioksidanasa, koji štite stanice od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Ovi toksini, poznati kao slobodni radikali, nestabilne su molekule koje dovode do oštećenja stanica i imaju važnu ulogu u razvoju stanja kao što je rak.2 Glukozinolati, biljni spojevi pronađeni u kelju smanjuju upalu koja može oštetiti stanice i inhibiraju enzime koji aktiviraju karcinogene, također mogu stimulirati enzime koji deaktiviraju karcinogene.5
Zdravlje kostiju
- Kelj sadrži vitamin K, koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Ovaj vitamin pomaže u održavanju čvrstoće kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.4 Također sadrži i kalcij, koji se u zelenom lisnatom povrću ne može uvijek visoko apsorbirati, ali kalcij u kelju je bioraspoloživiji zbog niskog sadržaja oksalata.5
Poboljšanje probave
- Visok sadržaj vlakana u kelju može pomoći u sprječavanju i liječenju zatvora i održavanju stolice urednom. Vlakna dodaju volumen stolici, pomažu u regulaciji rada crijeva i smanjuju rizik od zatvora.5
Zdravlje kože, kose i očiju
- Kelj je bogat beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je neophodan za zdravlje kože, kose, sluznica i očiju. Također, vitamin C, prisutan u kelju, igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina koji daje strukturu koži, kosi i kostima.2
Zdravlje mozga
- Konzumacija zelenog lisnatog povrća može imati zaštitni učinak prema kognitivnom opadanju. Određena istraživanja su pokazala da konzumacija kelja može pomoći u usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem zbog bioaktivnih fitokemikalija poput luteina, folata, nitrata, tokoferola itd. To ukazuje da konzumacija kelja može imati pozitivan učinak na pamćenje.3
Kelj je jedna od namirnica koja je pod velikim rizikom od kontaminacije pesticidima, zato ga je važno temeljito oprati prije upotrebe.2 Ljudi koji bi trebali izbjegavati ili ograničiti unos kelja su oni koji imaju problema s bubrežnim kamencima ili uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.1 Također, osobe koje koriste beta blokatore moraju pripaziti s konzumacijom hrane bogate kalijem (kelj) jer ti lijekovi mogu povećati razinu kalija u krvi.