Kristina Marasović

Hrana za oči

Pogledajte svijet jasnije

Zdravlje očiju je neprocjenjivo. Iako se naš vid prirodno može pogoršati kako starimo, postoji i mnogo različitih čimbenika načina života koji mogu utjecati na naš vid. Osim redovitih pregleda, pravilna prehrana bogata određenim nutrijentima može značajno doprinijeti očuvanju dobrog vida. Mnoge bolesti oka, poput makularne degeneracije i katarakte, povezane su s oksidativnim stresom i upalama. Antioksidansi iz hrane pomažu u neutraliziranju štetnih slobodnih radikala i smanjenju upala, čime štite naše oči. Neke od najboljih namirnica koje možemo dodati u svoju prehranu, a koje dokazano poboljšavaju zdravlje očiju i vid su:

  1. Mrkva – i ostalo narančasto voće i povrće poput slatkog krumpira, manga i marelica bogato je beta karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, važan za dobar vid, posebice u mraku. 1, 2
  2. Zeleno lisnato povrće – poput špinata, kelja, blitve, kupusa su odličan izbor jer sadrže karotenoide poput luteina i zeaksantina, pigmenata koji filtriraju štetnu plavu svjetlost i štite makulu i smanjuju rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem.2
  3. Sirove crvene paprike – paprika je jedno od povrća koje sadrži najviše vitamina C. Vitamin C je odličan za krvne žile u očima i može smanjiti rizik od dobivanja katarakte.
  4. Citrusno voće – bogato je vitaminom C, koji djeluje kao antioksidans i štiti oči od oštećenja. Isto kao i crvena paprika smanjuje rizik od katarakte i drugih očnih bolesti.
  5. Masna riba – mrežnici su potrebne dvije vrste omega-3 masnih kiselina za pravilan rad, a to su DHA i EPA. Te masnoće pronalazimo u masnoj ribi, poput lososa, tune i pastrve, kao i u drugim plodovima mora. Omega-3 masne kiseline štite oči od makularne degeneracije i glaukoma. Niske razine ovih masnih kiselina povezane su sa simptomima suhih očiju. 2
  6. Jaja – sadrže mnogo cinka koji pomaže tijelu da iskoristi lutein i zeaksantin koji se nalaze u žumanjku. Lutein, zeaksantin kao i prisutan vitamin A podržavaju zdravlje mrežnice i smanjuju rizik od makularne degeneracije. 1
  7. Orašasti plodovi – bogati su vitaminom E, koji je snažan antioksidans. Štite oči od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Jedno istraživanje je otkrilo da vitamin E, zajedno s drugim hranjivim tvarima, može pomoći u usporavanju pogoršanja makularne degeneracije povezane sa starenjem. Također može pomoći u sprječavanju katarakte. Lješnjaci, kikiriki i ostali orašidi su dobri izvori vitamina E. 1, 2
  8. Bobičasto voće – ono obiluje antioksidansima koji štite stanice oka, smanjujući upale i oksidativni stres.
  9. Sjemenke – poput chia sjemenki, lanenih sjemenki ili sjemenki konoplje su također bogate omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E koji su korisni za zdravlje očiju.

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content