Kristina Marasović

Amla

Moć prirode za snažan imunitet i blistavu ljepotu

Amla, također poznata kao indijski grozd, voće je koje se uzgaja diljem Indije i susjednih zemalja. Nazivaju je još i “supervoćem” jer 100 grama svježih amla bobica sadrži u prosjeku vitamina C kao 20 naranči.5  Amla je stoljećima bila kamen temeljac ayurvedske medicine i smatra se jednom od najmoćnijih biljaka u zbog svojih ljekovitih svojstava. U ajurvedi, amla se smatrala rasayanom, što znači da pomaže u pomlađivanju tijela i uma. Ovaj drevni indijski sustav liječenja koristio je amlu za rješavanje raznih zdravstvenih problema.4

Amla je prepuna esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse. Ovaj bogat sastav čini je vrijednim sastojkom u proizvodima za njegu kože s potencijalnom pomoći za razne kožne probleme.1 Jedna od najslavnijih dobrobiti amle je njezina sposobnost da se bori protiv znakova starenja. Prepuna antioksidansa, učinkovito neutralizira štetne slobodne radikale koji doprinose preranom starenju, finim linijama i borama. Štiteći kožu od oksidativnog oštećenja, amla pomaže u očuvanju mladolikog izgleda. Štoviše, amla pokazuje i adstrigentna svojstva koja sužavaju pore i poboljšavaju čvrstoću kože, što uvelike doprinosi mladolikom izgledu i lijepom tenu.2 Svojstva voća ukazuju na to da bi mogla biti korisna u prevenciji i borbi protiv akni zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih učinaka. Amla može pomoći i u borbi protiv hiperpigmentacija inhibiranjem proizvodnje melanina. 1

Prepuna hranjivih tvari, vitamina, minerala i antioksidanasa ima blagotvoran učinak na zdravlje cjelokupnog organizma. Sadržaj topivih vlakana u amli igra ključnu ulogu u regulaciji razine šećera u krvi. Usporavajući apsorpciju šećera u krvotok, pomaže u sprječavanju skokova glukoze u krvi, što ju čini vrlo korisnom namirnicom za osobe s dijabetesom tipa 2.5  Sadržaj vlakana u amli potiče probavu tako što pomaže u pravilnom radu crijeva i ublažava simptome sindroma iritabilnog crijeva. Nadalje, njezin visok sadržaj vitamina C poboljšava apsorpciju esencijalnih minerala, kao što je željezo, optimizirajući ukupnu iskoristivost hranjivih tvari.5  Također, visok sadržaj vitamina C u amli značajan je čimbenik u njezinim potencijalnim svojstvima jačanja imuniteta. Vitamin C kao antioksidans igra ključnu ulogu u zaštiti stanica od slobodnih radikala te tako pomaže u regulaciji upale. 3

Kako je amla iznimno zdrav plod može ju se koristiti na brojne načine u kuhinji. Amla u prahu daje jedinstven okus i hranjivu vrijednost curryjima. Može poslužiti kao baza za ukusan umak za salatu ili kao marinada mesu ili povrću dajući mu jedinstven okus. Poznata je i kao tradicionalni indijski slatkiš koji se pravi kuhanjem amle u šećernom sirupu. Može se konzumirati i kao svježi sok koji obiluje vitamina i ostalim hranjivim sastojcima. Amla prah ili svježa amla se također može dodati u smoothie za dodatnu dozu vitamina i minerala, a amla džem može biti ukusan namaz za kruh ili pecivo. 6

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content