Escherichia coli (E. coli) je vrsta bakterije koja prirodno živi u crijevima ljudi i životinja.
Većina sojeva E. coli je bezopasna i čak korisna za zdravlje, ali postoje određene vrste koje mogu izazvati ozbiljne infekcije i zdravstvene probleme. Većina sojeva pomaže u probavi hrane i zaštiti od štetnih mikroorganizama međutim, postoje i patogeni sojevi koji mogu uzrokovati bolesti, najčešće proljev, ali i infekcije mokraćnog sustava, upalu pluća, sepsu i druge ozbiljnije komplikacije.1,2
Simptomi se obično javljaju 1 do 10 dana nakon izlaganja bakteriji. Ako E. coli dospije u mokraćni sustav, može izazvati infekciju mokraćnih puteva s bolovima i peckanjem pri mokrenju, učestalim mokrenjem, krvlju u urinu i povišenom temperaturom.2
Infekcije E. coli najčešće nastaju konzumacijom kontaminirane hrane ili vode (npr. nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano voće i povrće, nepasterizirano mlijeko), kontaktom s izmetom zaraženih ljudi ili životinja, kao i zbog loše higijene ruku, a rizične skupine su mala djeca, starije osobe, osobe oslabljenog imuniteta i putnici.1
Vrste infekcija uzrokovanih E. coli
E. coli uzrokuje nekoliko tipova crijevnih bolesti, koje se razlikuju prema podtipovima bakterije:
Enterotoksigeni E. coli (ETEC):
Najčešći uzročnik putničkih proljeva, osobito u područjima s lošom sanitacijom. Infekcija se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom, a bolest se najčešće manifestira vodenastim proljevom.3
Enteropatogeni E. coli (EPEC):
Glavni uzročnik proljeva kod dojenčadi i male djece u zemljama u razvoju.3
Enteroagregativni E. coli (EAEC):
Uzrokuje akutni i kronični proljev, sve češće identificiran i kod putnika i u razvijenim zemljama.3
Enterohemoragični/Shiga toksin E. coli (EHEC/STEC):
Najpoznatiji serotip je O157:H7. Ova varijanta proizvodi Shiga toksin, koji može izazvati krvavi proljev i ozbiljne komplikacije poput hemolitičko-uremičkog sindroma (HUS), osobito kod djece i starijih osoba. Infekcija se često povezuje s konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa, kontaminiranog povrća i nepasteriziranih mliječnih proizvoda.3,2,1
Enteroinvazivni E. coli (EIEC):
Rjeđi uzročnik, sličan bakteriji Shigella, izaziva upalni proljev nakon konzumacije kontaminirane hrane.3
E. coli je bakterija koja je uglavnom bezopasna, ali određeni sojevi mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, osobito kod osjetljivih skupina. Pravovremeno prepoznavanje simptoma, pravilna higijena i sigurna priprema hrane važni su za prevenciju infekcija. U slučaju težih simptoma ili komplikacija, potrebno je potražiti liječničku pomoć.