Foto: Adobe Stock
Kristina Marasović

Bubrežni kamenac

Bubrežni kamenci (nefrolitijaza) su čest zdravstveni problem, a njihova učestalost raste diljem svijeta, uključujući i Europu. Najčešće se javljaju kod odraslih osoba srednje životne dobi, a muškarci su pogođeniji od žena.1,2 To su čvrste nakupine minerala i soli koje nastaju u bubrezima. Najčešće su građeni od kalcija u kombinaciji s oksalatom ili fosfatom, ali mogu biti i od mokraćne kiseline, struvita ili cistina. Nastaju kada je u mokraći previše određenih tvari, a premalo tekućine, što dovodi do kristalizacije i stvaranja kamenca.

Najčešći uzroci nastanka bubrežnih kamenaca

Nedovoljno unošenje tekućine: Niska razina unosa tekućine dovodi do koncentriranije mokraće i povećava rizik od stvaranja kamenaca.1,2

Prehrana bogata solju, proteinima i šećerima: Prekomjeran unos soli i životinjskih proteina povećava izlučivanje kalcija i mokraćne kiseline, što pogoduje stvaranju kamenaca. Također, visok unos oksalata iz hrane (špinat, orašasti plodovi, čokolada) može povećati rizik od kalcijevih oksalatnih kamenaca.1,2,3

Genetski i metabolički poremećaji: Neki ljudi imaju nasljednu sklonost stvaranju kamenaca zbog poremećaja u metabolizmu kalcija, oksalata, mokraćne kiseline ili cistina.2

Različite bolesti: Pretilost, šećerna bolest, giht, bolesti probavnog sustava (npr. Crohnova bolest), kirurški zahvati na crijevima ili barijatrijska kirurgija mogu povećati rizik od razvoja bubrežnih kamenaca.1,2

Infekcije mokraćnog sustava: Neke bakterije razgrađuju ureu i stvaraju povoljnu okolinu za nastanak kamenaca.1,2

Nizak pH urina: Održavanje urina u neutralnom pH rasponu može pomoći u smanjenju rizika od nastanka određenih vrsta bubrežnih kamenaca. Kisela mokraća pogoduje stvaranju mokraćnih kamenaca, dok alkalna mokraća pogoduje stvaranju fosfatnih kamenaca.2

Prevencija bubrežnih kamenaca

  1. Povećan unos tekućine

Najvažnija mjera prevencije je unos dovoljne količine tekućine, tako da se dnevno izluči najmanje 2 do 2,5 litre mokraće. Preporučuje se ravnomjerno rasporediti unos tekućine tijekom dana, a najbolje su vode i napitci neutralnog pH.1,2

  1. Pravilna prehrana

Preporučuje se uravnotežena prehrana bogata vlaknima i povrćem, s normalnim unosom kalcija (1–1,2 g dnevno), ograničenjem soli (4–5 g dnevno) i umjerenim unosom životinjskih proteina (0,8–1 g/kg tjelesne mase dnevno).1,2 Treba izbjegavati pretjerani unos hrane bogate oksalatima i purinima (crveno meso, iznutrice, riba, mahunarke).2

  1. Farmakološka prevencija

Kod ponavljanih kamenaca ili dokazanih metaboličkih poremećaja koriste se lijekovi poput tiazidnih diuretika (smanjuju izlučivanje kalcija), citrata (povećavaju topljivost kalcija u mokraći) i alopurinola (smanjuje mokraćnu kiselinu). Kod infekcijskih kamenaca nužno je potpuno uklanjanje kamenca i liječenje infekcije antibioticima.2

  1. Redovita kontrola

Osobe koje su imale bubrežne kamence trebaju redovito kontrolirati mokraću i krv, te ići na kontrole.1,2

Bubrežni kamenci su čest i neugodan zdravstveni problem koji se može spriječiti ili barem smanjiti rizik pravilnim unosom tekućine, zdravom prehranom i liječenjem osnovnih bolesti. U slučaju ponavljanja kamenaca, važno je napraviti detaljnu medicinsku. Uz to, vrlo je važno individualno pristupiti svakom pacijentu, prepoznati rizične čimbenike i redovito ih pratiti.

  1. Fontenelle L. F, Sarti T. D: Kidney Stones: Treatment and Prevention. American Family Physician, 2019.
  2. Coe F. L et al: Prevention and Treatment of Kidney Stones. The Journal of Urology, Consensus Conference, 1988.
  3. https://www.kidney.org/kidney-topics/kidney-stones
PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content