Foto: Adobe Stock
Kristina Marasović

Rotkvice

Rotkvica (Raphanus sativus L.) je jednogodišnje korjenasto povrće iz porodice Brassicaceae (kupusnjača), tradicionalno važno u mnogim zemljama.1 Postoji u različitim bojama (crvene, bijele, crne, ljubičaste, žute) i oblicima (okrugle, duguljaste).

Imaju karakterističan ljutkasti, pikantni okus koji potječe od enzima sličnih onima u hrenu i wasabiju.

Najčešće se koriste sirove, ali se mogu i kuhati ili peći. Osim korijena, i listovi rotkvica su jestivi i hranjivi.2,3

Zašto su rotkvice korisne?

Niska kalorijska vrijednost i bogatstvo nutrijenata

Rotkvice su vrlo niskokalorične (oko 12 kalorija na pola šalice narezanih rotkvica) bogate vodom i gotovo bez masnoća.1,2,3 Bogate su vitaminom C, koji je snažan antioksidans važan za zdravlje kože, krvnih žila i imunološkog sustava. Također sadrže minerale poput kalija, kalcija, magnezija, folata i nekoliko vitamina B skupine.2,3 Uz to, sadrže glukozinolate i izotiocijanate, spojeve koji doprinose karakterističnoj ljutini i mogu imati povoljan učinak na cjelokupno zdravlje.1

Antikancerogena svojstva

Rotkvice, kao i ostale kupusnjače, sadrže spojeve koji se u tijelu pretvaraju u izotiocijanate. Ovi spojevi pomažu u detoksikaciji tijela od kancerogenih tvari. Studije su pokazale da ekstrakti rotkvica mogu izazvati apoptozu (smrt) stanica u nekim vrstama stanica raka.1,2,3

Raznovrsna primjena

Mogu se konzumirati svježe, kuhane, ukiseljene ili kao klice, a pojedine sorte koriste se i za proizvodnju ulja i gnojiva.1

Podrška probavnom sustavu

Rotkvice su dobar izvor prehrambenih vlakana koja pomažu u regulaciji probave i sprječavanju zatvora. Također, sok od rotkvica može štititi želudac od nastanka čireva i jačati sluznicu probavnog trakta. Listovi rotkvica imaju još više vlakana i mogu dodatno poboljšati probavu.3

Prirodna antifungalna svojstva

Rotkvice sadrže protein RsAFP2 koji ima antifungalna svojstva, naročito protiv gljivice Candida albicans, koja može uzrokovati infekcije poput vaginalnih i oralnih kandidijaza.2,3

Podrška zdravlju srca i regulacija krvnog tlaka

Vitamin C, kalij i drugi minerali u rotkvicama pomažu u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Neki specifični tipovi rotkvica (poput japanske Sakurajima daikona) sadrže spojeve koji poboljšavaju funkciju krvnih žila.2

Ostale koristi

Mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi, što je korisno za prevenciju dijabetesa. Listovi rotkvica su nutritivno bogatiji od korijena i mogu pomoći u prevenciji anemije zbog visokog sadržaja željeza. Tradicionalno se koriste u Ayurvedi i kineskoj medicini za liječenje upala, groznice i problema s jetrom.2

Rotkvica je izuzetno prilagodljiva, nutritivno vrijedna i lako dostupna namirnica s dugom poviješću korištenja diljem svijeta. Njena raznolikost i mogućnosti oplemenjivanja čine je važnom za prehranu i poljoprivredu, a prisutnost korisnih fitokemikalija dodatno povećava njenu vrijednost za ljudsko zdravlje.1

  1. Kaneko Y, Marsuzawa Y: Radish Raphanus sativus L, Genetic Improvement of Vegetable Crops, 1993
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish
  3. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes
PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content