Foto: Adobe Stock
Nina Mamić

Kvercetin

Kvercetin je prirodni flavonoid široko prisutan u voću, povrću, i biljkama, poznat po svojim antioksidativnim, protuupalnim i potencijalnim antikanceroznim svojstvima.1 Ovaj spoj privlači značajnu pažnju u naučnoj zajednici zbog svoje sposobnosti da djeluje kao snažan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale i smanjujući oksidativni stres koji je povezan s raznim kroničnim bolestima.2

Antioksidativna i protuupalna svojstva

Kvercetin je poznat po svojoj efikasnosti u smanjenju upale i oksidativnog stresa, ključnih faktora u razvoju mnogih kroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.3 Njegova sposobnost moduliranja upalnih procesa čini ga potencijalno korisnim u liječenju i prevenciji bolesti povezanih s kroničnom upalom.4

Učinak na kardiovaskularni sistem

Studije su pokazale da kvercetin može imati pozitivne učinke na kardiovaskularno zdravlje regulirajući krvni tlak i poboljšavajući funkciju endotela.5 Njegova sposobnost širenja krvnih sudova i smanjenja hipertenzije dodatno doprinosi njegovim kardioprotektivnim svojstvima.6

Antikarcinogeni potencijal

Kvercetin pokazuje značajna antikarcinogena svojstva, inhibirajući proliferaciju stanica raka i inducirajući apoptozu u raznim vrstama tumora, uključujući karcinom dojke i mokraćnog mjehura.7,8 Njegova sposobnost da djeluje na molekularne mehanizme koji kontroliraju rast i smrt stanica čini ga obećavajućim kandidatom u istraživanju raka.9

Utjecaj na metaboličko zdravlje

Kvercetin također ima potencijalne prednosti u upravljanju metaboličkim poremećajima. Njegova sposobnost poboljšanja osjetljivosti na inzulin i regulacije glikemijske kontrole može igrati važnu ulogu u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma.10 Studije na životinjama i ljudima sugeriraju da kvercetin može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa i njegovih komplikacija.11,12

Kvercetin je svestran flavonoid s dokazanim zdravstvenim koristima koje uključuju antioksidativna, protuupalna i antikarcinogena svojstva. Njegova sposobnost poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja, modulacije imunološkog odgovora, i potencijalne primjene u prevenciji i liječenju različitih bolesti čini ga važnim predmetom istraživanja u nutricionističkoj i medicinskoj znanosti.1,13

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content