Refluks kiseline ili GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) jest pojava simptoma ili oštećenja sluznice zbog vraćanja kiseline u jednjak, uzrokujući pečenje i nelagodu u prsima, želucu i grlu.4
Ako kiseli sadržaj želuca draži nježnu sluznicu jednjaka dulje vrijeme stanje se može zakomplicirati. Bolest je češća kod pretilih osoba, trudnica, osoba pod stresom i starijih osoba. 3 Pojavljuje se obično odmah ili unutar sat vremena nakon jela kao posljedica vraćanja želučanog sadržaja kroz oslabljeni sfinkter jednjaka. 3 Kod većine bolesnika tegobe se pogoršavaju nakon jela, prilikom saginjanja, vježbanja i ponekad nakon lijeganja. 2 Dijetoterapija može pomoći pri ublažavanju simptoma GERB-a, a pritom je važno znati i koje namirnice mogu pogoršati stanje. 1
Načela prehrane
Osobama koje pate od refluksa prvi i trajan način liječenja bi trebala biti promjena prehrambenih navika. 4
Masna i pržena hrana je teško probavljiva i može usporiti pražnjenje želuca, što dovodi do refluksa. Začinjena i ljuta hrana može iritirati jednjak i pogoršati simptome refluksa. Citrusno voće i sokovi od citrusa mogu iritirati jednjak. Rajčica i proizvodi od rajčice, poput umaka za tjesteninu i pizze, sadrže kiselinu koja može pogoršati refluks. Čokolada može opustiti ezofagealni sfinkter, ventil koji sprječava povratak želučane kiseline u jednjak. Alkohol može iritirati jednjak i pogoršati refluks. Gazirana pića mogu napuhati trbuh i pojačati tlak u želucu, što dovodi do refluksa. Kava i čaj sadrže kofein, koji može opustiti ezofagealni sfinkter te pogoršati simptome bolesti. 3, 4
Druge mjere kojih bi se osobe trebale pridržavati su izbjegavanje velikih i kasnih obroka (barem 3 h prije spavanja), smanjenje unosa masti, spavanje na povišenom položaju kako se ne bi vraćao sadržaj želuca u jednjak. Osobe s povišenom tjelesnom masom bi trebale smanjiti tjelesnu težinu te pušaći prestati pušiti. Pretilost i prekomjerna tjelesna masa povećavaju rizik za razvoj GERB-a, a nikotin slabi mišić (sfinkter) koji steže donji dio jednjaka. Također trebalo bi izbjegavati nošenje uske odjeće, posebno oko struka. 2, 3, 4
Savjeti za prehranu pri GERB-u i kako pripremati hranu i planirati obroke
- Dnevni unos hrane rasporedite na 5-6 manjih obroka dnevno, s pravilnim razmacima između njih te jedite polagano i dobro žvačite hranu.
- Neka prevladava hrana pripremljena kuhanjem, parenjem, poširanjem i blagim pirjanjem, a izbjegavajte oštre začine, zaprške, pohanu, prženu hranu i hranu s roštilja. Dajte prednost domaćim juhama, laganim varivima, i žitnim kašama
- Vodite bilješke koja hrana pogoršava a koja blagotvorno djeluje na simptome. Birajte beskvasni kruh i dvopeke a izbjegavajte topla i dizana tijesta.
- Izbjegavajte često saginjanje te dizanje teških predmeta (pogotovo nakon jela) 2
Svaka osoba reagira drugačije na različite namirnice pa je važno pratiti signale koje Vam tijelo šalje. Ipak u hranu koja može olakšati simptome ubrajaju se voće i povrće bogato vlaknima, koja mogu pomoći u probavi i ublažiti simptome refluksa. Cjelovite žitarice koje su bogate vlaknima i ne predstavljaju opterećenje za želudac. Posno meso i riba su lakši za probavu od masnog mesa i manje je vjerojatno da će uzrokovati refluks. Orašasti plodovi i sjemenke su dobar izvor zdravih masti, vlakana i proteina. Maslinovo ulje je zdrava mast koja može pomoći u zaštiti jednjaka od iritacije. Blagi čajevi na bazi koromača, anisa, lipe, sljeza, maslačka mogu ublažiti simptome. 1, 2