Ana Bašić

Kako ojačati hranom imunitet za jesen

Za snažan imunitet

Jesen je doba kada se naša tijela suočavaju s promjenama temperature, skraćivanjem dana i s povećanom izloženošću virusima i bakterijama. Početkom jeseni prehranu treba nastojati prilagoditi nadolazećim hladnijim danima.

Zato uz ostale namirnice treba početi jesti i onu hranu koja je karakteristična za ovo doba godine, kada nam organizmu treba više energije i topline. U jesenskoj ponudi namirnica nudi nam se obilje voća i povrća koje našem organizmu osiguravaju potrebne vitamine, minerale i antioksidanse.

Od ključne važnosti je i jačanje imuniteta za održavanje zdravlja tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Zbog neprestanih razlika u temperaturi i češćih kontakata s ljudima u zatvorenim prostorima, počinju se javljati razne infekcije, bilo virusne, bakterijske ili gljivične. Najčešće su to infekcije dišnog sustava, herpes simpleks (herpes na usni), infekcije mokraćnih organa, ginekološke gljivične infekcije, prehlada i druge.

Sretna je vijest što nam jesen nudi mnoštvo ukusnih i zdravih namirnica bogatih hranjivim tvarima koje mogu značajno doprinijeti jačanju imunološkog sustava. Bundeve, kesteni, jabuke, kruške, mandarine i naranče, lisnato povrće, batat i krumpir, vrganji su samo neke od namirnica koje nam dolaze s jeseni. Prilikom prelaska u novo godišnje doba, odnosno jesen, najvažnije nutrijente koji su nam potrebni osigurat ćemo iz citrusa, integralnih žitarica, mahunarki, bundeve i njezinih sjemenki te orašastih plodova. Njihovim redovnim unosom dobit ćemo optimalnu količinu vitamina i minerala, poput vitamina A, B, C, E i D, kao i magnezija i cinka.

Izdvojit ćemo neke od najpopularnijih jesenskih namirnica i njihovih benefita.

VOĆE

Jabuke

Dostupne su tijekom cijele jeseni i sadrže vlakna, vitamine i minerale. Vitamin C i antioksidansi u jabukama pomažu u jačanju obrambenih sposobnosti organizma, što ih čini idealnim izborom za jačanje imuniteta. Također, jabuke su bogate pektinom i drugim vlaknima pa smanjuju kiselost organizma, a polifenoli svojim antioksidativnim djelovanjem štite stanice od oksidativnog stresa i tako jačaju imunološki sustav organizma.

Grožđe

Sadrži resveratrol, antioksidans koji ima protuupalna i antibakterijska svojstva Grožđe i drugo bobičasto voće također je bogato polifenolima i mineralima koji upotpunjuju njihov antioksidativni učinak.

Citrusno voće (naranče, mandarine, limun, kivi)

Izvrsni su izvor vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sustava cijelog organizma i borbu protiv infekcija. Bogati su i ostalim vitaminima i mineralima.

Šljive

Bogate su vitaminom C, beta karotenom i antioksidansima koji štite stanice od oštećenja

Borovnice

Sadrže antocijanine, antioksidanse s protuupalnim i antibakterijskim djelovanjem.

POVRĆE– preporučuje se konzumacija kupusa i kupusnjača koje obiluju vitaminom C, vlaknima, vitaminom A i drugim važnim nutrijentima.

Kupus, brokula, cvjetača i prokulice, te luk i češnjak su od velike važnosti u svakodnevnoj prehrani jer oni uspješno nadograđuju postojeći i pozitivno djeluju na razvoj oslabljenog imunološkog sustava.

Brokula, kelj i cvjetača sadrže sulforafan, spoj koji ima protuupalna svojstva i potiče proizvodnju enzima koji sudjeluju u detoksikaciji organizma. Možda nije toliko poznato, ali paprika je jedan od najboljih izvora vitamin C, ima ga čak više nego u naranči i limunu.

Brokula

Bogata je vitaminom C, vitaminom K, beta karotenom i antioksidansima koji jačaju imunitet i štite stanice od oštećenja.

Cvjetača

Izvrstan je izvor vitamina C, vitamina K i folne kiseline, koji su važni za zdravlje imunološkog sustava.

Zeleno lisnato povrće (kelj, šparoga, rukola)

Bogato je vitaminom C, vitaminom A, folnom kiselinom i antioksidansima koji štite stanice i jačaju imunitet.

Luk i češnjak

Sadrže allicin, spoj s antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Ostale namirnice:

Gljive

Jesen nam nudi i vegetarijanski izvor vitamina D, a to su gljive. Također bogate su beta glukanima, spojevima koji stimuliraju imunološki sustav.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bogati su vitaminom E, magnezijem, cinkom i omega-3 masnim kiselinama, koji su važni za zdravlje imunološkog sustava. Kesteni – većini jedna od dražih jesenskih namirnica koja se može pronaći u raznim dijelovima svijeta. Ovi orašasti plodovi bogati su vitaminom C i vlaknima, te sadrže cink, koji igra važnu ulogu u održavanju imunološkog sustava. Kesteni su bogati su vitaminom B, koji sudjeluje u oslobađanju energije. Također su bogati i škrobom koji je odličan izvor energije.

Bundeva

Jesen je vrijeme kada počinjemo intenzivnije kuhati pa u prehrani počinju biti više zastupljene juhe i variva. Bundeva je bogata beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. U jesen imamo izraženu potrebu za ovim vitaminom koji povoljno djeluje na imunitet. Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože te pomaže u borbi protiv infekcija. Također, bundeva je odličan izvor vlakana i vitamina C.

Ribe

Masne ribe, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalna i antiinflamatorna svojstva. Potrebno je unositi hranu bogatu vitaminom D. Najbolji su izvori vitamina D  je plava i masna riba kao što je srdela, inćun, tuna, skuša, pastrva i losos.

Dodatne napomene:

Konzumacija ovih jesenskih namirnica, uz redovito vježbanje, dovoljan san i upravljanje stresom, značajan je korak prema jačanju imuniteta i održavanju zdravlja tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Preporuka je konzumiranje raznovrsne prehrane bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama te zdravim mastima i proteinima. Važno je piti puno vode kako biste tijelo ostalo hidratizirano. Odmor i opuštanje su ključni za jačanje imunološkog sustava.

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content