Kristina Marasović

Banana

Izvor vlakana, vitamina i minerala

Banana je voće koje je porijeklom iz jugoistočne Azije, jedno je od najpopularnijih voća širom svijeta. One su jako dobar izvor vlakana, kalija, vitamina B6, vitamina C i raznih drugih antioksidanasa. Postoji mnogo veličina i vrsta, a njihova boja se obično kreće od zelene pa do smeđe-žute.3

Prednosti konzumacije banana su:
  • Dobar izvor energije- banane su dobar izvor ugljikohidrata, sadrže vitamine B skupine, poput vitamina B3, B6 i B12, koji pomažu enzimima u tijelu da oslobode energiju iz ugljikohidrata koja je potrebna našem tijelu da bi funkcioniralo.2
  • Bogat izvor kalija- kalij može pomoći u kontroli krvnog tlaka i smanjiti opterećenje kardiovaskularnog sustava, a banana je jedna od namirnica koja obiluje kalijem. Jedna banana srednje veličine sadrži 422 miligrama kalija.1
  • Prevencija raka- neka istraživanja sugeriraju kako lektin protein koji se nalazi u bananama zajedno s vitaminom C može spriječiti rast stanica leukemije, zato što djeluju kao antioksidansi koji pomažu tijelu ukloniti molekule koje rade štetu, odnosno slobodne radikale. 1
  • Zdravlje srca- banane sadrže vlakna, kalij, folate i antioksidanse, poput vitamina C koji podupiru rad i zdravlje srca. Vlakna uz to smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti te utječu na smanjenje razine „lošeg“ LDL kolesterola u krvi.1
  • Podrška zdravlju probavnog sustava- banane su dio pristupa poznatog kao BRAT dijeta, koji neki liječnici preporučuju za liječenje proljeva. BRAT je kratica za banane, rižu, umak od jabuka i tost. 1
  • Bolje pamćenje i raspoloženje- banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja može pomoći u očuvanju pamćenja, povećati sposobnost učenja i pamćenja stvari te regulirati raspoloženje. 1 Neki ljudi bi trebali pripaziti na količinu konzumacije banana zbog određenih zdravstvenih stanja.
  • Osobe koji koriste beta-blokatore trebali bi umjereno jesti hranu bogatu kalijem, poput banana, jer beta- blokatori mogu povisiti razinu kalija u krvi, a konzumacija previše kalija može biti štetna za osobe čiji bubrezi ne rade u potpunosti. 1
  • Alergije-banane mogu izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Svatko tko osjeti svrbež, , oteklinu, hripanje ili poteškoće s disanjem trebao bi odmah potražiti liječničku pomoć i izbaciti banane iz svoje prehrane. 1
  • Migrena- je česta nuspojava konzumacije banane zbog prisutnosti tiramina koji izaziva glavobolje 2
Postoje različita mišljenja o tome jesu li banane dobre za osobe s dijabetesom.

Iako banane sadrže šećer, one su također bogate vlaknima, što pomaže usporiti apsorpciju glukoze u krvotok. Za osobe oboljele od dijabetesa bitno je odabrati manje zrele banane koje sadrže manje šećera i više škroba te ih kombinirati sa zdravim masnoćama i proteinima kako bi usporili apsorpciju šećera. 4

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content