Kristina Marasović

Anemija

Snaga u krvi: recite zbogom umoru

Anemija je stanje u kojem krv nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica ili hemoglobina. Crvene krvne stanice prenose kisik iz pluća u ostatak tijela, a hemoglobin je protein u crvenim krvnim stanicama koji sadrži željezo i veže kisik.

Postoje mnogi oblici anemije, ona može biti privremena ili dugotrajna s rasponom od blage do teške. Deficit željeza jedan je od glavnih uzroka anemije. Željezo je neophodno za funkcioniranje svih stanica u tijelu te se iz deficita željeza postupno razvija anemija. Anemija usred manjka željeza ili sideropenična anemija predstavlja globalni problem jer je procijenjeno da gotovo 50 % svjetske populacije ima ovu vrstu anemije koja je ujedno i najčešći prehrambeni deficit u svijetu.

Osobe koje imaju povećani rizik za pojavu anemije uslijed manjka željeza su djeca, trudnice, dojilje, vegetarijanci, vegani, osobe starije životne dobi, sportaši, osobe koje često daruju krv te osobe koje imaju određene kronične bolesti.2  Kada osoba pati od anemije, tkiva i organi ne primaju dovoljno kisika, što onda dovodi do niza simptoma kao što su umor, bljedilo kože, krhki nokti, loša koncentracija, kratak dah, hladne ruke i noge, slabost u mišićima i značajan pad imuniteta.1

Uzroci anemije

Postoji mnogo različitih vrsta anemije, ali najčešći uzrok je nedostatak željeza. To se može dogoditi iz nekoliko razloga, uključujući:

Nedostatak željeza u prehrani: Ako ne unosite dovoljno željeza u prehrani, vaše tijelo neće moći proizvesti dovoljno hemoglobina.

Gubitak krvi: Kronično krvarenje iz menstruacije, čira na želucu ili drugih probavnih problema može dovesti do gubitka krvi i anemije.

Nedostatak apsorpcije željeza: Neki problemi s probavnim sustavom mogu otežati tijelu apsorpciju željeza iz hrane.

Povećane potrebe za željezom: Povećane potrebe za željezom postoje u doba intenzivnog rasta djece i u toku trudnoće. Također, povećane potrebe postoje i kod žena koji imaju obilne menstruacije zbog povećanog gubitka krvi u toku ciklusa.4

Preporučene dnevne količine željeza variraju ovisno o dobi i spolu 5:

Dob

Preporučena dnevna doza mg/dan

7-12 mjeseci

11

1-3 godine

7

4-8 godina

10

9-13 godina M, Ž

8

14-18 godina Ž

14-18 godina M

15

11

19-50 godine Ž

19-50 godine M

18

8

+51 Ž

+51 M

8

8

Trudnoća

14-18

19-50

 

27

27

Laktacija

14-18

19-50

 

10

9

 

Liječenje anemije ovisi o uzroku. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza obično se liječi suplementima na bazi željeza, no uz to je važno povećati unos željeza putem hrane. U prehrani postoje dvije vrste željeza – hemsko (hrana animalnog podrijetla) ono se bolje apsorbira i nehemsko željezo (hrana biljnog podrijetla) koje je i glavni izvor željeza u svakodnevnoj prehrani vegetarijanaca. Količina željeza koja će se apsorbirati, ovisi o nizu nutritivnih čimbenika koji pomažu ili inhibiraju apsorpciju željeza. Najpoznatiji „pomagač“ apsorpcije je askorbinska kiselina (Vitamin C), dok su fitati (iz žitarica), kava i čaj odgovorni za inhibiciju.1

Hemsko željezo prisutno je u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su iznutrice, meso, perad i riba, dok se ne-hemsko željezo nalazi u namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, mahunarki, proizvodima od soje, žitaricama i orašastim plodovima. U nekim slučajevima može biti potrebno liječenje osnovnog uzroka anemije, poput čira na želucu ili problema s apsorpcijom željeza. U težim slučajevima anemije može biti potrebna transfuzija krvi.

Pet koraka kako možemo prehranom povećati/poboljšati apsorpciju željeza

  1. Povećati unos željeza hranom, pokušati prednost dati hrani životinjskog podrijetla jer se željezo bolje apsorbira.
  2. Uključiti unos vitamina C iz voća i povrća (citrusi, brokula, cvjetača, paprika, salata…) zbog bolje apsorpcije željeza.
  3. Paziti kada unosimo kavu ili čaj, u ovom slučaju ne odmah iza jela jer fenolni spojevi i tanini smanjuju apsorpciju željeza
  4. Uzimati one proizvode koji imaju veći udio željeza, prednost dati prehrambenim proizvodima koji se obogaćeni željezom, poput žitarica.
  5. Ako ne uspijemo unijeti željeza u dovoljnoj količini putem hrane, mogu se početi konzumirati dodaci prehrani u obliku multivitamina i minerala, ali prije konzumacije potrebno je  posavjetovati se s liječnikom

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content