Beta-karoten je najvažniji prehrambeni karotenoid, prisutan u voću i povrću koji ima važnu ulogu za zdravlje čovjeka.
Beta-karoten je pigment iz skupine karotenoida, te ima ima karakterističnu narančasto-crvenu boju. Njegova glavna biološka funkcija je konverzija u vitamin A (retinol) posebice u ljudskoj prehrani. Tijelo beta-karoten enzimatski pretvara u retinol, koji je esencijalan za funkciju vida, rasta, imunološku funkciju i reprodukciju.3
Pozitivni učinci prehrane bogate beta-karotenom
Brojne epidemiološke studije su pokazale da povećan unos voća i povrća bogatih karotenoidima, uključujući beta-karoten, korelira sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti poput raznih karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, degeneracije makule i katarakte. Te pozitivne poveznice prvenstveno proizlaze iz prehrane, gdje beta-karoten djeluje zajedno s drugim fitokemikalijama.1
Beta-karoten kao antioksidans i provitamin A
Osim funkcije provitamina A, beta-karoten može djelovati kao lipidni antioksidans i neutralizirati slobodne radikale. Osobito je važan za zaštitu kože od UV zračenja. Ipak, njegova antioksidativna funkcija još nije jednoznačno dokazana u ljudskom organizmu, neki in vitro rezultati navode mogući i prooksidativni učinak pri vrlo visokim dozama ili povećanom oksidativnom stresu.3
Konverzija i biološka dostupnost
Konverzija beta-karotena u vitamin A djelomično ovisi i o izvoru (hrana vs. suplement), prehrambenom kontekstu, statusu vitamina A u tijelu, genetici i prisutnosti masti u obroku. Nije svaki pojedinac jednak u sposobnosti iskorištavanja beta-karotena i zato mu konverzija i apsorpcija mogu znatno varirati.3
Prehrambeni izvori beta-karotena
Najbogatiji izvori beta-karotena su narančasto i tamnozeleno povrće i voće:
- Mrkva
- Batat (slatki krumpir)
- Bundeva
- Špinat, kelj
- Krumpir
- Mango, marelica
- Dinja, lubenica
Beta-karoten je najvažniji prehrambeni provitamin A, važan za zdravlje, imunološku funkciju i vid. Prehrana bogata voćem i povrćem sadrži optimalne količine beta-karotena i vezana je uz niži rizik od razvoja brojnih kroničnih bolesti, dok suplementacija visokim dozama nije dokazano korisna.