Kristina Marasović

Sve o beta karotenu

Beta-karoten je najvažniji prehrambeni karotenoid, prisutan u voću i povrću koji ima važnu ulogu za zdravlje čovjeka.

Beta-karoten je pigment iz skupine karotenoida, te ima ima karakterističnu narančasto-crvenu boju. Njegova glavna biološka funkcija je konverzija u vitamin A (retinol) posebice u ljudskoj prehrani. Tijelo beta-karoten enzimatski pretvara u retinol, koji je esencijalan za funkciju vida, rasta, imunološku funkciju i reprodukciju.3

Pozitivni učinci prehrane bogate beta-karotenom

Brojne epidemiološke studije su pokazale da povećan unos voća i povrća bogatih karotenoidima, uključujući beta-karoten, korelira sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti poput raznih karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, degeneracije makule i katarakte. Te pozitivne poveznice prvenstveno proizlaze iz prehrane, gdje beta-karoten djeluje zajedno s drugim fitokemikalijama.1

Beta-karoten kao antioksidans i provitamin A

Osim funkcije provitamina A, beta-karoten može djelovati kao lipidni antioksidans i neutralizirati slobodne radikale. Osobito je važan za zaštitu kože od UV zračenja. Ipak, njegova antioksidativna funkcija još nije jednoznačno dokazana u ljudskom organizmu, neki in vitro rezultati navode mogući i prooksidativni učinak pri vrlo visokim dozama ili povećanom oksidativnom stresu.3

Konverzija i biološka dostupnost

Konverzija beta-karotena u vitamin A djelomično ovisi i o izvoru (hrana vs. suplement), prehrambenom kontekstu, statusu vitamina A u tijelu, genetici i prisutnosti masti u obroku. Nije svaki pojedinac jednak u sposobnosti iskorištavanja beta-karotena i zato mu konverzija i apsorpcija mogu znatno varirati.3

Prehrambeni izvori beta-karotena

Najbogatiji izvori beta-karotena su narančasto i tamnozeleno povrće i voće:

  • Mrkva
  • Batat (slatki krumpir)
  • Bundeva
  • Špinat, kelj
  • Krumpir
  • Mango, marelica
  • Dinja, lubenica

Beta-karoten je najvažniji prehrambeni provitamin A, važan za zdravlje, imunološku funkciju i vid. Prehrana bogata voćem i povrćem sadrži optimalne količine beta-karotena i vezana je uz niži rizik od razvoja brojnih kroničnih bolesti, dok suplementacija visokim dozama nije dokazano korisna.

  1. Mayne, S.T: Beta-carotene, carotenoids, and disease prevention in humans. FASEB Journal 1996.
  2. Pryor, W.A., Stahl, W., Rock, C.L: Beta Carotene: From Biochemistry to Clinical Trials. Nutrition Reviews, 2000.
  3. Grune, T., Lietz, G., Palou, A., Ross, A.C., Stahl, W., Tang, G., Thurnham, D., Yin, S.A., Biesalski, H.K: Beta-carotene is an important vitamin A source for humans. Journal of Nutrition, 2010.
PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content