Nina Mamić

Matcha čaj

Matcha čaj, tradicionalni japanski napitak dobiven mljevenjem listova zelenog čaja, posljednjih je godina predmet brojnih znanstvenih istraživanja. Za razliku od običnog zelenog čaja, kod matcha čaja se konzumira cijeli list u obliku praha, što omogućuje unos veće količine bioaktivnih tvari. 2

Bogat izvor antioksidansa i bioaktivnih spojeva

Matcha sadrži visoke koncentracije katehina, posebice epigalokatehin galata (EGCG), zatim fenolnih kiselina poput galne i klorogenske kiseline, te flavonoida kao što su rutin i kvercetin. Uz to je bogata vitaminom C, klorofilom i aminokiselinom L-teaninom, što joj daje snažan antioksidativni i protuupalni potencijal. 2

Učinak na metabolizam i regulaciju tjelesne mase

Studije na životinjama pokazale su da matcha može usporiti porast tjelesne mase, poboljšati kontrolu razine glukoze u krvi te smanjiti nakupljanje masnog tkiva u različitim regijama tijela. Ovi učinci ukazuju na potencijalnu ulogu matcha čaja u prevenciji metaboličkih poremećaja. 1

Neuroprotektivna svojstva

Osim metaboličkih učinaka, istraživanja ukazuju i na pozitivan utjecaj matcha čaja na zdravlje mozga. U životinjskim modelima konzumacija matcha čaja povisila je razine moždanog neurotrofnog faktora (BDNF) i enzima uključenog u razgradnju inzulina (IDE), smanjila neuroinflamaciju te poboljšala pamćenje, učenje i prostornu orijentaciju. 1

Utjecaj na umor i adaptaciju tijekom tjelesne aktivnosti

Nedavna placebo-kontrolirana studija na ljudima ispitivala je učinke svakodnevne konzumacije matcha napitka tijekom treninga snage kod zdravih mladih muškaraca. Rezultati su pokazali da matcha može pomoći u smanjenju umora i podržati adaptaciju na fizički napor, što ukazuje na potencijalnu primjenu u sportu i tjelesnoj aktivnosti. 3

 

Matcha čaj predstavlja vrijedan izvor bioaktivnih spojeva s potencijalno korisnim učincima na metabolizam, zdravlje mozga i smanjenje umora. Iako su rezultati obećavajući, potrebno je više kliničkih istraživanja na ljudima kako bi se potvrdili svi nalazi i utvrdile optimalne količine konzumacije.

PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content