Kristina Marasović

Astaksantin

Astaksantin je prirodni karotenoid, prepoznatljiv po svojoj intenzivnoj crvenkasto-narančastoj boji i snažnim antioksidativnim svojstvima.

Prisutan je u različitim morskim organizmima, algama, kvascima i nekim bakterijama, a najznačajniji prirodni izvor mu je alga Haematococcus pluvialis.1,2

Antioksidativna uloga i zaštita od oksidativnog stresa

Astaksantin je moćan antioksidans koji je sposoban učinkovito neutralizirati slobodne radikale. Istraživanja su pokazala da astaksantin ima superiornu antioksidacijsku učinkovitost u odnosu na klasične antioksidanse kao što su β-karoten ili vitamin E.1

Protuupalni učinci

Astaksantin može inhibirati ključne protuupalne signale i posredno smanjiti upalu u koži izazvanu UV zračenjem i drugim faktorima. Tako štiti stanice kože i drugih tkiva od kroničnih inflamatornih stanja poput atopijskog dermatitisa i upale uzrokovane UV zračenjem.1,3,4

Podrška imunološkom sustavu

Astaksantin djeluje na modulaciju imunološkog odgovora tako što potiče proliferaciju limfocita te smanjuje oksidativni stres u imunološkim stanicama. Ovakvi učinci pomažu u održavanju dobro reguliranog imuniteta i daju podršku tijelu u borbi protiv infekcija.1,3,4

Zdravstvene koristi astaksantina

Koža: Astaksantin sprječava starenje kože uslijed oksidativnog stresa i UV oštećenja, smanjuje bore, poboljšava hidrataciju i elastičnost kože, te potiče obnovu kolagena. Također ima važnu ulogu u poticanju reparacije DNA i smanjenju upale u dermisu.3,4

Oči: Astaksantin djeluje na poboljšanje vida, smanjuje upalne reakcije oka, te ima  potencijalni preventivni učinak na oboljenja poput makularne degeneracije i katarakte.2,3

Kardiovaskularni sustav: Astaksantin regulira oksidativni status, smanjuje oksidaciju LDL kolesterola i poboljšava lipidni profil što ukazuje na potencijalnu ulogu u prevenciji ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih bolesti.1,2,3

Moždana i živčana funkcija: Istraživanja pokazuju da astaksantin može proći krvno-moždanu barijeru gdje zatim smanjuje oksidativni stres u neuronskim tkivima. Zbog toga se smata kako ima zaštitni učinak u razvoju neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, te može pozitivno djelovati na kognitivne sposobnosti osobe.2,3

Dijabetes: Astaksantin pomaže u ublažavanju oksidativnog stresa povezanog s dijabetesom, može poboljšati inzulinsku signalizaciju i smanjiti razinu glukoze u krvi..1,2,3

Sport i tjelovježba: Suplementacija astaksantinom može smanjiti umor koji je nastao kao posljedica tjelovježbe, može poboljšati oporavak mišića i kondiciju te modulirati metabolizam energije, osobito poticanjem oksidacije masti. Za optimalnu dozu i trajanje primjene potrebna su daljnja istraživanja.2,3

Ovaj spoj prirodnog podrijetla i višestrukih dobrobiti potvrđuje važnost astaksantina kao dodatka prehrani u prevenciji i podršci raznim zdravstvenim stanjima.

  1. Higuera-Ciapara I, Félix-Valenzuela L, Goycoolea F.M: Astaxanthin: A Review of its Chemistry and Applications. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006.
  2. Ambati R.R, Phang S.M, Ravi S, Aswathanarayana R.G: Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review. Mar Drugs. 2014.
  3. Cao Y, Yang L, Qiao X, Xue C, Xu J: Dietary astaxanthin: a excellent carotenoid with multiple health benefits. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021.
  4. Davinelli S, Nielsen M.E, Scapagnini G: Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. Nutrients. 2018.
PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content