Foto: Freepik
Ana Bašić

Intolerancija na gluten

Bezglutenska prehrana je pomodni trend ili možda nije? Trebamo li izbaciti gluten iz naše prehrane?

 

Tijekom posljednjeg desetljeća došlo je do impresivnog porasta popularnosti bezglutenske prehrane (GFD; gluten free diet). Postoje tvrdnje da se uklanjanjem glutena iz prehrane poboljšava zdravlje i pomaže pri mršavljenju. Gluten može dovesti do raznih bolesti, a najpoznatije su alergija na pšenicu (WA; wheat allergy) i celijakija (CD; celiac disease) koje su posredovane adaptivnim imunološkim sustavom. Svaki poremećaj je karakteriziran aktivacijom T stanica u crijevnoj sluznici protiv glutena1.

U literaturi se nedavno pojavio poremećaj intolerancije na gluten koji nije povezan s celijakijom te je nazvan necelijakijska osjetljivost na gluten (NCGS; non-celiac gluten sensitivity). NCGS se može dijagnosticirati u onih pacijenata s intolerancijom na gluten koji ne razvijaju antitijela koja su tipična za CD i WA i koji ne pate od lezija na sluznici dvanaesnika, što je karakteristično za CD. Prehrana bez glutena dovodi do potpune regresije simptoma. Ukupna prevalencija NCGS-a u općoj populaciji još je nepoznata, uglavnom zato što se mnogi pacijenti trenutno sami dijagnosticiraju i započinju bezglutensku dijetu (GFD) bez liječničkog savjeta ili konzultacija. Čini se da je poremećaj češći u žena i u mladih/srednjih godina. Neki autori misle da je incidencija NCGS -a veća od CD -a i WA -a, a procijenjeni broj doseže 0,63-6% populacije2.

NCGS karakteriziraju simptomi koji se obično javljaju nakon konzumacije glutena, a nestaju nakon povlačenja glutena iz prehrane. Tipična prezentacija NCGS-a je kombinacija simptoma sličnih sindromu iritabilnih crijeva (IBS; irritable bowel syndrom) i sustavnih manifestacija kao što su glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, mišićne kontrakcije, utrnulost nogu ili ruku, kronični umor, “maglovit um”, gubitak tjelesne mase i anemija. Simptomi slični IBS-u uključuju bolove u trbuhu, mučninu, nadutost, proljev ili zatvor. NCGS se sve češće dijagnosticira u bolesnika s IBS-om te se takav sindrom naziva sindromom iritabilnog crijeva osjetljivog na gluten2.

Gluten

Brojna istraživanja in vitro potvrdila su citotoksičnost glavnog antigena glutena, gliadina. Mnogobrojni proteini gliadina imaju aglutinirajuće djelovanje, smanjuju sadržaj F-aktina, inhibiraju rast stanica, izazivaju apoptozu, mijenjaju redoks ravnotežu, uzrokuju preuređenja u citoskeletu putem zonulina i potiču gubitak čvrstih spojeva u crijevnoj sluznici. Imunološki sustav reagira na gliadin na različite načine. Međutim, pacijenti s NCGS-om imaju normalnu razinu crijevne propusnosti i ekspresiju bjelančevina uskog spoja, s izuzetkom prekomjerne ekspresije klaudina-4. Zanimljivo je da u usporedbi s bolesnicima s celijakijom ili kontrolom (bolesnici s dispepsijom), crijevna tkiva pacijenata s NCGS-om imaju povećane razine receptora-2 (TLR2) i TLR4, povećan broj a i b intraepitelnih limfocita i smanjen broj T-regulatornih stanica, dok nema razlika u markerima adaptivnog imuniteta. Motivi proteina glutena za koje se vjeruje da aktiviraju urođeni imunitet u crijevima razlikuju se od onih koji izazivaju adaptivni imunološki odgovor kod osoba s celijakijom1.

Postoji mnogo namirnica koje prirodno ne sadržavaju gluten. Danas je prisutan kvalitetniji asortiman bezglutenskih proizvoda na tržištu (brašno, kruh, tjestenine, keksi itd.), iz kojih je gluten odstranjen, a može ih se prepoznati po ambalaži na kojoj se nalazi naziv “bez glutena” ili “gluten free” ili simbol prekriženog klasa. Gluten je tada u toj namirnici unutar zakonom dopuštenih udjela, a to znači da količina glutena ne smije prelaziti dozu od 20 mg/kg u gotovom proizvodu. To znači da se unosom velike količine takvih proizvoda ipak može postići kritična razina glutena. Bezglutenska prehrana nije štetna za organizam, a gluten nije esencijalan protein stoga se može zamijeniti drugim prehrambenim izvorima. Namirnice koje treba izbjegavati su ječam, zob, pšenica, raž i njihovi derivati. Osim njih zabranjeni su i pir i njegovi derivati, pšenoraž, emmer, kamut i zeleni oraščić, bulgur, kus-kus, ječmeni slad, müsli i komercijalne žitarice. Vrlo je važno naglasiti da treba obratiti pažnju i na skrivene izvore glutena koji se nalaze u aditivima, industrijski prerađenoj hrani, lijekovima i oralnim higijenskim proizvodima3.

  1. Alessio Fasano, Anna Sapone, Victor Zevallos, Detlef Schuppan. Nonceliac Gluten Sensitivity. Gastroenterology. Volume 148, Issue 6. 2015. Pages 1195-1204. ISSN 0016-5085.
  2. Grażyna Czaja-Bulsa. Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition. Volume 34, Issue 2. 2015. Pages 189-194. ISSN 0261-5614.
  3. Prehrambene preporuke za pacijente oboljele od celijakije. Opća Županijska bolnica Požega. Gradska bolnica Pakrac. Odsjek za dijetetiku i prehranu.
PREGLED SADRŽAJA
    Podijeli
    VEZANI ČLANCI
    Skip to content